Wint jouw project dé innovatieprijs van 2022?

Ben jij trots op de resultaten van jouw innoverende project binnen toezicht en handhaving? Meld dat vernieuwende project dan vóór 15 maart aan om kans te maken op dé innovatieprijs van 2022. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV), de Inspectieraad en beroepsvereniging Vide organiseren tweejaarlijks de Verkiezingen Handhaving en Toezicht om innovatie in het vak van toezicht en handhaving te stimuleren. Naast de juryprijs is er ook weer een Publieksprijs te winnen. Beide prijzen worden op dinsdag 16 juni uitgereikt tijdens het Toezichtfestival.

Winnaars 2020

In 2020 vond de laatste editie van de Verkiezingen Handhaving en Toezicht plaats. Op 3 november ging de innovatieprijs naar het project ‘Stimulerend Toezicht’ van Omgevingsdienst Flevoland, Gooi en Vechtstreek. Bedrijven die heel veel energie gebruiken, zijn verplicht om hun energiegebruik te rapporteren en energiebesparende maatregelen te nemen. ‘Stimulerend Toezicht’ is een methode die ondernemers daarbij helpt doordat ze inzicht krijgen in hun verbruik en mogelijke besparingsmogelijkheden. Geen aanpak van bestraffen dus, maar juist stimuleren om op die manier tot een structurele gedragsverandering te komen.

Het publiek koos voor het project ’WKO Experttool’ van Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Deze tool neemt inspecteurs veel ingewikkeld en tijdrovend werk uit handen als het gaat om het doorgronden en interpreteren van informatie uit systemen voor warmte- en koudeopslag in de bodem. Die systemen worden gebruikt om gebouwen te verwarmen dan wel te koelen. De toezichthouder kan met de ‘WKO Experttool’ informatiegestuurd werken en aandacht schenken aan die systemen die ook echt aandacht nodig hebben.

Marc Kuipers, juryvoorzitter en toenmalig inspecteur-generaal bij de Inspectie Sociale Zaken (sinds begin dit jaar omgedoopt in de Nederlandse Arbeidsinspectie) reikte de prijzen virtueel uit tijdens het digitale Toezichtfestival.

Project aanmelden

In 2022 reikt de vakjury van de Verkiezingen Handhaving en Toezicht de innovatieprijs opnieuw uit. Dit gebeurt tijdens het Toezichtfestival op 16 juni. De verwachting is dat het festival dit jaar weer live kan plaatsvinden. Werk jij aan een vernieuwend project binnen toezicht en handhaving dat aantoonbaar bijdraagt aan een gezonde, veilig en rechtvaardige samenleving en/of een beter milieu? Dat landelijke aandacht verdient en aan de voorwaarden voldoet? Meld dit project dan vóór 15 maart aan. Wie weet staat jouw project dan in juni volop in de schijnwerpers en biedt het inspiratie aan anderen in de toezichtwereld.

Skip to content