Winnaar innovatieprijs 2022: “Het heeft ons veel bekendheid opgeleverd”

In 2022 won het project ‘Internettoezicht op F-gassen’ van de Inspectie Leefomgeving en Transport ‘de innovatieprijs Handhaving en Toezicht. Data scientist Kees Brekelmans vertelt hoe het hen sinds de winst is vergaan.

Wat gebeurde er nadat jullie hadden gewonnen?

Het winnen van de innovatieprijs heeft het ID-lab van de ILT veel bekendheid opgeleverd. ID-lab staat voor Innovatie- en Datalab. Hier werken mensen met verschillende achtergronden (zoals datascientists en gedragswetenschappers) om de ILT innovatiever en datagedrevener te maken. Intern werd de winst breed gedeeld. Onder andere via ons intranet. Dit zorgde ervoor dat veel inspecteurs nu weten wat we doen en met vragen over internettoezicht naar ons toekomen. Ook andere inspectiediensten waren geïnteresseerd in ons werk en met welke technieken we werken. We hebben de afgelopen twee jaar dan ook veel bezoek van andere inspecties gehad. We blijken met het ID-lab best voorop te lopen.

Wat hield jullie project precies in?

Het ID-lab heeft samen met inspecteurs een tool gebouwd om meer grip te krijgen op de online handel in F-gassen. F-gassen zijn gefluoreerde broeikasgassen en staan ook wel bekend als synthetische koudemiddelen. De gassen worden vooral gebruikt in koelmachines. F-gassen hebben een grote impact op het milieu en daarom is de productie en handel ervan gereguleerd. Een deel van de F-gassen die buiten de Europese Unie is geproduceerd, wordt illegaal naar Europa vervoerd en hier online aangeboden. Toezicht op die online handel in F-gassen is complex, door de enorme hoeveelheden online advertenties die in sneltreinvaart plaatsmaken voor nieuwe. We ontwikkelden daarom een instrument voor internettoezicht dat inspecteurs met machine learning ondersteunt bij hun werk. Zij krijgen als eerste de advertenties te zien die volgens het machine learning model wijzen op illegale handel.

Hoe gaat het nu met het project?

Goed, we hebben het automatisch binnenhalen van data verder uitgebouwd en doorontwikkeld. Het is nu breed inzetbaar binnen de ILT. Zo gebruiken we de tool om webpagina’s van bedrijven die helmen verkopen binnen te halen. Aan de hand van filters kijken we of ze aan alle eisen voldoen. Maar ook bij vloeistofdichte vloeren passen we de tool toe. Om deze vloeren aan te mogen leggen heb je een certificaat nodig. Onze inspecteurs krijgen via de tool alle websites van bedrijven binnen die deze vloeren aanleggen. De inspecteurs vergelijken ze met het register. Als de bedrijven niet in het register staan, is het voor de inspecteurs reden hier verder onderzoek naar te doen. En we gebruiken het ook om de markt van airco-installateurs in kaart te brengen. Voor het installeren en onderhouden ervan heb je ook een certificaat nodig. Ook hier vergelijken we de organisaties met het register.

Waarom zouden anderen deel moeten nemen aan de Verkiezingen Handhaving en Toezicht?

Het is sowieso leuk om over verschillende toezichtsvelden heen te delen waar je mee bezig bent. Je kunt anderen inspireren en zelf ook veel van andere projecten leren. Daarnaast vonden wij het natuurlijk ook gewoon tof om te winnen, taart te eten met onze managers en te horen dat onze oud-IG er trots op was.

Wil je verder nog iets kwijt?

Jazeker, als andere toezichthouders willen weten wat we aan het doen zijn met internettoezicht, zijn ze van harte welkom om contact met ons op te nemen.

Skip to content