De grote winnaar van dé innovatieprijs Verkiezingen Handhaving en Toezicht 2022 is het project ‘Internettoezicht op F-gassen’ van Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Inspecteurs van ILT gebruikten zoekmachines op internet voor het opsporen van illegale handel in vervuilende f-gassen/koude gassen. Hoe krijgen inspecteurs hier grip op? Hiervoor heeft het IDLab een tool ontwikkeld, waarmee inspecteurs webpagina’s te zien krijgen, die volgens het model de grootste kans hebben om illegale handel te bevatten. Na het verwijderen van privacygevoelige gegevens, is een deel van de data aan de inspecteurs aangeboden om te beoordelen. Deze webpagina’s gebruiken inspecteurs vervolgens om verder onderzoek te doen naar de partij achter de webpagina. Hierbij gaven de inspecteurs per webpagina aan of die mogelijk op illegale handel wees. Zo is een grote hoeveelheid data gelabeld. Met de data en labels is een machine learning model getraind, dat in het vervolg nieuwe data alvast prioriteert. Zo krijgt de inspecteur als eerst de advertenties te zien die volgens het model de grootste kans bieden op illegale handel.

Wat vindt de vakjury?

De vakjury vindt dit project bijzonder slim, vooruitstrevend en veelbelovend. Een mooi initiatief om de inspecteurs te ondersteunen waardoor zij sneller en eerlijker relevante overtreders kunnen opsporen. De jury is onder de indruk van de innovatieve methode om met een machine learning model uit duizenden advertenties handel te kunnen selecteren met de grootste kans op illegaliteit. Met dit project maken de initiatiefnemers een sprong van productcontrole naar marktcontrole. Dit verandert de sturing van het toezicht en dit vindt de jury een uitdagende keuze. Omdat illegale handel een belangrijk thema is voor meerdere toezichthouders, heeft de jury grote verwachtingen over de inzetbaarheid van de methode voor andere toezichthouders. De jury is verder heel enthousiast over de samenwerking tussen toezichthouders en de datawetenschappers. Dit is een samenwerking die nog niet overal gemeengoed is, maar van harte wordt toegejuicht. De initiatiefnemers gaven tot slot aan dat ze ook veel handel uit het buitenland tegenkwamen. De jury hoopt dat de inspectie zich daar ook verantwoordelijk voor voelt en de samenwerking met bijvoorbeeld de douane hiervoor oppakt.

De juryprijs is een waardebon voor een gratis deelname aan een van de trainingen van de CCV-academie of de Academie voor Toezicht én een podium tijdens een VIDE-bijeenkomst. De publieksprijs is een mooie wisselbeker.

Bekijk winnaar
Bekijk genomineerden
Bekijk vakjury

Skip to content